כל היום כולם מדברים על הבוצ’ר שלהם, הבוצ’ר לבשר שהם ראו בחנות האחרונה שביקרו בה או בקצביה המועדפת עליהם, אבל מה זה בכלל בוצ’ר מישהו יודע?
המאמר הזה יתן לנו הסבר קצר וקליל מה זה בוצ’ר , למה הוא נקרא ככה…
או בעצם יש כזה דבר בכלל בוצ’ר?
נתחיל מעובדות, בוצ’ר או באנגלית BUTCHER משם הביטוי מגיע – פירוש המילה האמיתי הינו קצב, כן זה שמטפל בבשר ומכין לנו את הסטייקים כל פעם שאנחנו עושים מנגל טוב.
אז למה לקרש החיתוך שלכם כולם קוראים בוצ’ר?
בעבר הרחוק קצבים היו מפרקים או מחלקים את הבשר לנתחים על גזעים גדולים בצורה כזו שהיו מעמידים אותם על הקרקע וקצה הגזע “הגדע” (END-GRAIN באנגלית ) פונה כלפי מעלה והופך להיות משטח העבודה. עם הזמן צורה זו התפתחה (באנגליה דרך אגב אצל קצב שהיה חובב נגרות) והיו מכינים עמדות כאלה בעזרת המון קוביות של עץ אשר היו מודבקות אחת לשנייה כאשר קצה סיב העץ פונה למעלה ( END-GRAIN ) והתחילו לקרוא לעמדות אלה בוצ’ר על שם הקצב שהיה משתמש בהם.
עם הזמן התחילו לייצר את אותו הדבר רק הרבה יותר דק כדי שנוכל להשתמש בו בתור קרש חיתוך בבית, כך שיצרו קרש חיתוך גדע – end grain cutting board וכמיטב המסורת גם לו המשיכו לקרוא בוצ’ר.
עם הזמן המשיכו לגלגל את השם לקרשים נוספים מעץ והיום אם תשאלו אדם אקראי, כמעט לכל קרש חיתוך מעץ שנראה מספיק טוב הוא יקרא בוצ’ר.
לסיכום בוצ’ר זה בעצם “קצב” באנגלית. אבל השתלשלות האירועים עם ההיסטוריה, גרמה לכך שהיום כמעט לכל קרש מעץ טבעי או שלא קוראים בשפת העם בוצ’ר. בגלל שזה מה שאנשים מחפשים גם אנחנו קוראים לזה ככה למרות שזה לא השם הנכון והמדויק.
יש מספר סוגי קרשים שאנו מכינים הנובעים מצורת העץ והכיוון שלו
קרש חיתוך גדע – End Grain Cutting Board
כמו שהזכרנו קודם בכתבה
קרש חיתוך מחתיכה אחת של עץ – One Piece
המיוצר בפריסה אורכית של העץ – פרוסה אורכית של גזע עץ אשר לקחנו ממנה חתיכה שלמה וייצרנו ממנה את הקרש (כמו שנפרוס מלפפון לאורך 😊)
רינג טבעי
פרוסה טבעתית של גזע גם היא מייצרת לנו סיבים כלפי מעלה “גדע” (כמו שנפרוס מלפפון לעיגולים) בדיוק כמו הרינג יש פרוסות אובאליות של גזעים אשר נפרסות באלכסון.
קרש חיתוך – מודבק
קרש חיתוך מודבק ממספר לוחות (בשפת הנגרים יקראו לו לאמי, או הדבקת אצבעות) מספר רצועות עץ פרוסות לאורך הסיבים אשר מודבקות יחד .
עוד קצת ידע לא מזיק
בעולם הנגרות הכללי יש פלטות גדולות אשר נקראות בוצ’ר ופלטות הנקראות לאמי, זו גם השתלשלות שנוצרה בשפת העם מהסיפור למעלה אבל לא התייחסנו אליהם בצורה מעמיקה בגלל שאנחנו מדברים כאן על קרשי חיתוך.
אז לאיזה בוצ’ר תדאגו לעצמכם?!
מקווים שהצלחנו לתת לכם מידע כדי להחליט נכון!
לעוד מידע מקצועי תמשיכו לעקוב אחרינו ברשתות החברתיות או כאן באתר
האינסטגרם שלנו- sheefa.art
הפייסבוק שלנו- שיפה ועצה אמנות פרקטית
נפגש על הקרש 🙂